Sağlık Sektöründe Dijital Dönüşüm
Teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlemeye devam ettiği günümüzde birçok sektörde olduğu gibi Sağlık Sektöründe de yenilikler hız kesmiyor. Hastaneler kuralcı analitikler gibi vizyoner çözümler sayesinde hasta bakımında operasyonel zekayı arttırarak entegre çözümlere yöneliyor.
Sağlık ortamının değişen ihtiyaçlarına göre yeniden şekillenen klinik mobilite cihazları, yeni dönemde hem klinik hem de destek personeli için geliştirilen daha güçlü uygulamalar sayesinde tek bir cihazdan optimum maliyetle maximum verimliliği hedefliyor.
Sağlık sektöründe mobilite yatırımları ilk olarak hemşirelerin ve personel iletişiminin kolaylaşması ve kayıtlara elektronik erişim amacıyla yapılmasına rağmen günümüzde tedarik yönetiminden ameliyathane lojistiğine ve acil durum planlamaya kadar birçok alanda yapılmaktadır.
Neden Akıllı Hastane?
Akıllı hastaneler, hastane binasının tasarımında kullanılan IoT (nesnelerin interneti) başta olmak üzere Otomatik Tanımlama ve BT teknolojileri ile beraber, sağlık personelinin tanı ve tedavi sırasında kullandığı tekniklere kadar birçok alanda akıllı teknolojileri kullanan hastanelerdir. Akıllı Hastaneler, akıllı altyapı teknolojileri, tanı ve tedavi süreçlerini de kapsayan akıllı mekanlar oluşturmak için Ot/Vt ve BT teknolojilerini kullanır.
Sağlık sektöründe çalışanlar birçok zorluk ile baş etmek zorundalar, özellikle acil durumlarda iş akışlarının otomatikleştirilmesi sağlık ekiplerinin daha hızlı harekete geçmesine ve kritik müdahalelerde hata yapma riskini en aza indirilmesine olanak tanırken, hastalara daha fazla zaman kazandırılmasına yardımcı olur.
RFID hasta bileklikleri sayesinde hastaların, el terminali ve RFID tag’ler ile hasta bakım personelinin, RFID barkod etiketleri sayesinde ise ameliyathane malzemeleri, implantlar, kan basıncı monitörleri, elektrokardiyograflar vb. kritik ekipmanların gerçek zamanlı konum takibini sağlanmaktadır. Ekip, ekipman ve varlıkların gerçek zamanlı konum bilgisinin yanısıra operasyon sonrası envanter sayımı gibi uzun süre ve çaba gerektiren işlemleri tamamen otomatikleştirmek artık mümkün.
Verileri, eyleme geçirilebilir iç görülere dönüştürmek tedavi sürecinin en kritik aşaması olan ilaç hatalarını önlemeye de yardımcı olmaktadır. Doğru hastaya doğru reçetenin uygulanması, laboratuvar analizleri için alınan örnek ve numunelerin hatasız takibi gibi işlevleri yüksek doğrulukla yerine getirmek artık çok kolay.
Depo, lojistik, sağlık, konaklama ve perakende hizmetlerine kadar birçok sektörde üretim, dağıtım, depolama, toplama ve ikmal işlemlerinde daha fazla otomasyon ve görünürlük sağlayarak mobil bilgi işlem çözümleri alanında dünya lideri şirketlerden biri olan Zebra “Global Healthcare Vision Study” araştırması ile Hasta bakımı, envanter ve varlık görünürlüğü, iş gücü sıkıntısı ve iş akışı yönetimi konularında dünya çapında sağlık kuruluşlarının karşılaştığı zorlukları inceledi.
Dünya çapında 500’den fazla üst düzey hastane lideri, BT ve satın alma lideri arasında yapılan araştırma sonuçlarına kısaca göz atalım.
Yeni Çağın Başlangıcı; “Akıllı İş Akışı Otomasyonu “
Hasta iş akışı otomasyonunu desteklemek için gerçek zamanlı konum sistemlerini kullanmak isteyen sektör profesyonellerinin oranı %80.
Ankete katılanların %60’ı Tedarik zincirindeki karışıklığın karşılaştıkları en önemli beş zorluk arasında sıralıyorlar.
Önümüzdeki beş yıl içinde tüm personel türlerinde mobil cihazların kullanılmasını bekleyenlerin oranı ise %60’tır.
Mobisis Teknoloji, Türkiye genelinde şehir hastaneleri projelerinde geliştirdiği sağlık hizmetleri için otimize edilmiş mobilite çözümleri ile sağlık tesislerinin benzersiz gereksinimlerine ilişkin derin bir tecrübeye sahiptir.