Metaverse: İş Hayatında Yeni Dijital Katman
- Metaverse nedir?
- İş hayatı için yeni bir fırsat mı tehdit mi?
- Metaverse’ü nasıl ve nerelerde kullanabiliriz?
- Kendi kurumsal kimliğimizi kullanarak bir “Metaverse Evreni” yaratabilir miyiz?
2021 yılında Facebook, büyük bir marka yenilenmesine giderek kurumsal adını ‘Meta‘ olarak değiştirdi. Facebook’un çatı şirket adını değiştirmesiyle birlikte oldukça popüler hale gelen ve farklı yaklaşımlar ile gündemde kalmaya devam eden Metaverse’ün iş hayatında şirketler, markalar ve profesyoneller için hangi fırsatları taşıdığını inceliyoruz.
Metaverse nedir?
İngilizcede “evren” ve Yunancada “ötesi, sonrası” anlamlarına gelen iki kelimenin birleştirilmesiyle oluşan “Meta–universe”ten türeyen bu kavram, “evren ötesi” olarak çevrilebilir. İlk olarak Neal Stephenson’ın 1992’de yayımladığı distopik (bilim kurgu) romanı Snow Cras’de ortaya çıkan Metaverse, içinde yaşadığımız sosyal hayattan farklı olarak sanal ve gerçek dünyanın birleştiği, etkileşim ve deneyimlerin yaşandığı dijital bir evren olarak anlaşılabilir.
Bu yeni evrende insanlar kurgusal karakterler yaratarak sanal gerçeklik (VR) veya artırılmış gerçeklik (AR) gibi teknolojiler kullanılarak gerçek dünyadan tamamen farklı bir evrende sosyalleşebiliyor.
“Metaverse’ün sahibi kim?
Bir çok kaynakta Metaverse’ün sahibi olarak aynı zamanda Facebook’un da sahibi olan Mark Zuckerberg anılsada, Metaverse’ün tek bir kurucusu veya sahibinden söz edilemez. Metaverse herşeyden önce bir “kavram”dır. Artırılmış gerçeklik ve blockchain teknolojisinin sosyal medyayla olan bir kombinasyonuyla bugünkü tanımına ulaşmıştır. Yani Metaverse’ün teknolojik ve ekonomik değişikliklerle birlikte bütün kullanıcıları tarafından şekillendirilen, merkeziyetsiz bir sanal evren olduğu söylersek yanılmış olmayız.
Mobisis Teknoloji Metaverse alanında yazılım, donanım ve altyapı çözümleri sunmaktadır.
Metaverse’ün henüz erken evresinde olmamıza rağmen yapabileceklerimiz neredeyse sınırsız; dilerseniz kendiniz için bir “Avatar” yani sanal profil yaratabilir, nasıl görüneceğinizi, nerede yaşayacağınızı, mesleğinizi seçebilir ve diğer insanlarla etkileşime geçebilirsiniz. Metaverse oyun oynamanın çok daha ötesinde imkanlar sunuyor.
Fiziksel dünyamızın engellerine takılmadan gezmenize, eğitimlere katılmanıza, diğer kullanıcılarla birlikte sinemaya gitmenize hatta izlediğiniz filmin bir parçası olmanıza, sevdiğiniz sanatçının konserine gitmenize sahnede sizin de olmanıza ve etkinliklerde bulunmanıza, hatta işinizi yürütebilmenize olanak sağlayan yepyeni deneyimleri içeriyor.
Metaverse İş Hayatında Nasıl ve Nerelerde Kullanılabilir?
Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan İsviçre merkezli KPMG International Cooperative (KPMG International) tarafından yayınlanan “KPMG Perspektifinden WEB3” “Blok zinciri teknolojisinin faydaları, kullanım alanları, avantajları ve dezavantajları” konulu araştırmasına göre;
- Savunma sanayi, fuar ve etkinlik, eğitim, sağlık, kamu, telekomünikasyon, otomotiv, oyun, moda ve reklamcılık gibi birçok sektörde Metaverse yatırımları giderek artıyor.
- Metaverse evreninde 2030 yılına kadar yıllık 1 trilyon dolar gelir bekleniyor.
- Metaverse’in gelişimi, mahremiyet, güvenlik ve teknolojinin toplumdaki rolü gibi konularda da önemli soruları gündeme getiriyor. Bunlara ek olarak ekonomik riskler, yasa dışı faaliyetler, sahte içerikler ve siber güvenlik gibi riskleri de barındırıyor.
- Metaverse girişimcilerinin dikkat etmesi gereken konuların başında pazar riski, regülasyon riski, finansal risk ve teknolojilik gelişmelere entegre olamama riski geliyor.
Tüm bu araştırmalar Metaverse teknolojisinin gelişiminde olumsuz sayılabilecek bir takım sonuçlara dikkat çekse de bizler Türkiye’de markaların ve şirketlerin bu teknolojiden optimum faydayı elde etmelerine olanak sağlayacak yeni bir perspektif sunuyoruz.
Kendi kurumsal kimliğinize uygun olarak tasarlanmış Metaverse platformunuza sahip olmak ister misiniz?
Nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Uzmanına Sorun
Metaverse (IoT) Nesnelerin İnterneti ile birleştiğinde üretimde devrim yaratabilir. Şirketler, dijital ikizleri ve avatarları kullanarak operasyonları hakkında ayrıntılı bilgi alabilir, karmaşık makine ve sistemleri saniyeler içinde görüntüleyebilirler. Bu şekilde, boyutları, nasıl çalıştıkları ve üretim hattına nasıl uyum sağladıkları hakkında daha hızlı bir görüş elde edebilirler.
Resepsiyon, fuaye alanı, konferans salonu, sanal toplantı odaları, parti odası, fuar ve etkinlik alanı gibi bir çok sanal ortamı dilediğiniz sayıda kullanıcı için hem VR (Oculus Quest 2) hem de WebGL platformlarında çalışacak şekilde tasarlıyoruz.
1. #SanalToplantılar:
Artırılmış gerçeklik kullanılarak gerçekleştirilen bu toplantılarda, her bir katılımcı kendi avatarını oluşturabilir, kendisi için özel olarak tanımlanmış olan giriş bilgilerini kullanarak çeşitli sanal mekanları gezebilir, diğer katılımcılar ile bir araya gelerek interaktif sunumlar yapabilir, projeleri birlikte inceleyebilir ve sanal dünyada gerçekleştirilen çeşitli etkinliklere katılabilirler.
2. #Sanal Mağaza ve E-Ticaret:
Markalar, sanal mağazalar oluşturarak ürünlerini ve hizmetlerini Metaverse üzerinde sergileyebilir hatta satabilirler. Kullanıcılar, markaya ait sanal dünyada dolaşarak ürünleri inceleyebilir, satın alabilir ve sanal ödeme yöntemleriyle (NFT) işlem gerçekleştirebilirler.
3. #Sanal İşbirliği:
Metaverse, farklı lokasyonlarda bulunan çalışanların birlikte çalışmasını kolaylaştırır. Örneğin, bir tasarım ekibi, Metaverse ortamında bir araya gelerek projeler üzerinde işbirliği yapabilir, dosya paylaşabilir ve 3D modelleme araçları kullanarak fikirlerini gerçek zamanlı olarak paylaşabilirler.
4. #İnovasyon:
Metaverse, işletmelerin yeni ürün ve hizmetler geliştirmeleri için bir platform sağlar. Örneğin, bir otomobil üreticisi, sanal gerçeklik kullanarak prototiplerini test edebilir ve tasarımlarını gerçek dünya koşullarında deneyimleyebilir. Bu sayede, işletmelerin hızlı ve maliyet etkin bir şekilde inovasyon yapmalarına imkân sağlanmış olur.
5. #Eğitim:
Şirketler personel eğitimi için harcadıkları giderin neredeyse 1/4’ine, eğitim amaçlı içerikler oluşturabilir ve bu içerikleri Metaverse üzerinde paylaşabilirler. Eğitim materyalleri, e-kitaplar, sanal turlar, workshoplar ve diğer dijital içeriklerle çalışanlarının beceri ve yetkinliklerini arttırabilirler. Örneğin; tarih bölümü öğrencileri, VR kullanılarak farklı bir zaman ve yere taşınabilir ya da Metaverse teknolojisi sayesinde alanı yakından ve kişisel olarak deneyimleyebilir. Tıp öğrencileri, yeni öğrenme yollarıyla daha iyi eğitim sonuçları geliştirerek sanal olarak ameliyat yapabilirler.
Metaverse’de öğrenilen bilgiler, gerçek dünyaya geleneksel yöntemlerden (eğitim videoları gibi) daha etkili bir şekilde uygulanabilir. Örneğin, arızalı bir makineyle ilgilenen bir teknisyen, dijital ikiz teknolojisi aracılığıyla müşteri hizmetleriyle bu sorunu giderebilir. Hem bir 3D model hem de gerçek zamanlı üretim verileri kullanılarak müşteri hizmetleri, bakım sürecinin adım adım talimatını verecektir. Metaverse sayesinde işleri daha net, daha hızlı ve daha kolay hale getirmek artık çok kolay.
Bu tür ilerlemeler, dijital ikizlerin endüstriyel Metaverse’de doğru şekilde çalışmasını sağlayan yüksek performanslı AI algoritmaları ve gerçek zamanlı veri iletimi (5G/6G ağları dahil) ile mümkün olmaktadır.
Özetle;
Metavers sayesinde üretimden turizme, eğitimden sağlığa, perakendeden finans sektörüne kadar kamu ve özel sektör dahil bir çok alanda değişim ve yenilik bizleri bekliyor.
Değişimi kaçırmayın!
Hemen bir Mobisis Teknoloji uzmanıyla görüşmek için tıklayın.