Doğru RFID Etiketi Nasıl Seçilir?
RFID Etiketleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Neredeyse her gün yenisi tanıtılan binlere RFID etiket seçeneğini arasından işiniz için optimum performans sağlayacak düşük maliyetli etiketi nasıl seçebilirsiniz?
RFID etiketleri, envanterinizin doğru bir şekilde tanımlanması ve izlenmesine olanak sağlayan en kritik bileşendir. Tanımlanacak olan tüm nesnelerin üzerine ya da içine doğrudan yerleştirilebilir. Sinyalleri göndermek ve almak için bir anten ve bilgilerin depolanması için yerleştirilmiş bir Radio Frekanslı Tanıma Teknolojisi çipi olarak iki parçadan oluşur. Etiketlerin sahip oldukları benzersiz kimlik numaraları (ID) sayesinde bilgi depolama, kontrol ve takip işlemi gerçekleştirilmiş olur.
Bildiğiniz gibi lojistik taşımacılık, üretim, sağlık, perakende ve diğer sektörler için reyon ve depo ürün takibi, envanter ve demirbaş takibi, personel takibi ve anlık olarak cihaz durum takibi kritik önem taşır.
Kalitesiz yapıştırıcılar ve düşük kaliteli termal baskı RFID etiketlerinin yapışmamasına, düşmesine veya okunamaz hale gelmesine neden olarak envanter takibinde hata ve yüksek maliyetle karşılaşmanızla sonuçlanır.
19 yıllık proje deneyimimize dayanarak sizin için; optimum performans ve düşük maliyetli etiket seçimine yardımcı oluyoruz.
AĞIR SANAYİ ETİKET ÇÖZÜMLERİMİZE GÖZ ATIN
RFID Etiketleri farklı kullanım alanları için çeşitli özelliklerde üretilir:
- Basılan materyal
- Kullanım özellikleri
- Kullanılan format ve standartlar
- Yıkanabilir olup olmaması
- Çalışabildikleri ortamlar (ısı, nem, vs)
- Şeffaf olup olmaması
- Yapıştırılabilir olup olmaması
RFID etiketleri farklı şekillerde tasarlanabilir. Standart olarak kullanılan etiketler kağıt şeklindedir. Kullanım alanına ve ihtiyaca göre plastik etiketler gibi farklı tasarımlarda, büyüklüklerde ve şekillerde de üretilebilmektedir. Kendi içlerinde, güç kaynaklarına göre aktif, pasif ve yarı pasif olarak üç çeşide ayrılmaktadır.
Aktif RFID etiketlerinde bir verici ve bir güç kaynağı gereklidir.
Pasif RFID etiketleri güç kaynağına ihtiyaç duymazlar. Elektromanyetik dalgalar göndererek etiketin antenini uyaran okuyucudan güç alırlar.
Yarı Pasif RFID Etiketler, çip devrelerini etkinleştirmek için bir güç kaynağı kullanır, ancak iletişim kurmak için bir okuyucu uyarısı alırlar.
Aktif ve yarı pasif etiketler, uzun aralıklarla takip edilmesi gereken ve pasif etiketlerden daha pahalı olan yüksek değerli varlıklar için kullanılır. Seçeceğiniz RFID etiketinin tek kullanımlık mı yoksa çok kullanımlık mı olacağı, aktif veya pasif RFID etiket seçimi proje bütçenizi etkileyen temel belirleyicilerden biri olacaktır.
Çalışma Frekansı Düşük frekans (LF), yüksek frekans (HF) veya ultra yüksek frekans (UHF). Genelde çalışma frekansı arttıkça veri işleme hızı da artar.
Rfid Hard Tag Etiketler
Hard Tag (Sert ) etiketler , özel gereksinimleri karşılamak üzere tasarlanır. LF, HF ve UHF frekans standartlarına uygun olarak üretilir. Temel özellikleri arasında toza, kimyasallara ve mekanik strese karşı dayanıklılık ve ayrıca suya geçici olarak daldırmaya karşı koruma yer alır. On-metal üzeri uygulamalar , yüksek sıcaklığa dayanım , nem ve ısı algılama gibi farklı özellikleri bulunur. Hard Tag etiketler , lojistik ve tedarik zinciri uygulamalarının yanı sıra, birçok endüstrideki zorlu uygulama ve ortamlar için ideal çözümdür.
UHF RFID Etiketler
UHF RFID ( Ultra High Frequency = Ultra Yüksek Frekanslı ) , etiketler 400 MHz- 1 GB aralığındadır. Daha çok uzaktan izleme için kullanılan bir teknolojidir. Çipleri okumanın yanı sıra , yazma olanağıda sağlar. Örneğin, bir bilet sahibi bir turnikeden geçerse, bir RFID anteni, o vesileyle katıldıkları etkinlik için, biletine veya kartına özel erişim talimatları iletebilir . UHF RFID etiketler, uzun okuma mesafeleri nedeniyle endüstride yaygın olarak kullanılır.
HF NFC Etiketler
HF RFID ( High Frequency= Yüksek Frekanslı (13.56 MHz), günümüzde en yaygın olarak kullanılan RFID çeşidir . Genellikle , temassız kredi kartları, ulaşım biletleri, etkinlik biletleri ve otel odası anahtarlarında kullanılır. HF ; güvenlik, maliyet ve kullanım kolaylığı arasındaki denge nedeniyle bu tarz uygulamalarda kullanılır. NFC ( Near Field Communication = Yakın Alan İletişimi ) etiketler, kısa menzilli kullanım için tasarlanmıştır . Akıllı telefonların büyük çoğunluğunda yerleşik NFC bulunduğundan, mobil uygulamalar için idealdir. NFC etiketleri posterlere, promosyon ürünlerine ve ambalajlara eklenebilir veya çeşitli tüketim malları ve dayanıklı ürünlere yerleştirilebilir. NFC etiketlerle , tüketici ile iletişiminizi sürekli kılabilir; eğlence, pazarlama, bilgilendirme gibi farklı amaçlar için yararlanabilirsiniz.
RFID Sensör Etiketler
RFID Sensör etiketler, çevresel değişiklikleri ve olayları algılayarak, verileri kablosuz olarak bir RFID okuyucusuna iletir. Bu telemetri ürünleri, ölçümlerin uzaktan ve otomatik olarak alınması gereken durumlarda idealdir. Sensöre bağlı olarak etiketler; hareket, nem, sıcaklık, basınç ve benzeri farklı değişiklikleri algılayabilir. Örneğin ; araç imalatı için su kaçağı tespiti, inşaat ve yapı malzemeleri için nem ölçümü , sıvı mal paketleme için sızıntı tespiti, gıda, sıcaklığa duyarlı ilaçlar ve kimyasallar için soğuk zincir yönetimi en yaygın kullanım alanlarıdır.
İhtiyacınıza uygun maliyette ve güvenilir ortam izleme çözümleri için, sensör etiketleri tercih edebilirsiniz.
Çevresel Koşulları Dikkate Alın
RFID etiketlerin maruz kalacağı fiziksel koşulları göz önünde bulundurun. Aşırı sıcak, aşırı soğuk, fiziksel darbe, titreşim, nem veya kimyasal maddelere maruz kalıp kalmayacağı konusunu mutlaka netleştirin.
Herhangi bir RFID çözümünü uygularken uygun bir saha araştırması ve kapsamlı testler her zaman şarttır. Etiketlerin nereye yerleştirileceği, nasıl taranacağın ve hangi ürünlerin bulunduğunu dikkate almak gerekir.
– Ne tür malzemeler etiketleniyor.
– Etiketlenecek malzemede etiket için ne kadarlık bir alan kullanılabilir?
– Etiketlenecek yüzey nasıl? (ahşap, cam, plastik, oluklu mukavva, metal vb)
– Etiketlenen ürünler nasıl bir ortamda bekletiliyor? (sıcaklık, nem vs)
– Hangi bilgiler kodlanıyor?
– Okuma aralığı beklentileri nelerdir ve RFID etiketini kim veya ne okuyacak. Baş üstü okuyucu, el tipi okuyucu veya RFID portalı kullanılacak mı?
Hangi Etiketi Seçmeliyim?
- Termal Etiket
- Kuşe Etiket
- Şeffaf Termal Etiket
- Uyarı Etiketi
- PVC Tag Etiket
- Tyvek Etiket
- Vellum Etiket
- Inkjet Etiket
- Fastyre Etiket
- Floresan Renkli Etiket
Metalik olmayan yüzeylere, plastik veya karton kutulara yapışan genel amaçlı etiketler, dağıtım, lojistik ve depo operasyonlarında koli, palet ve çapraz yükleme uygulamalarınız için oldukça uygundur.
Daha yüksek düzeyde okuma performansı sunan gelişmiş etiketler, genellikle daha uzun okuma aralıklarının gerekli olduğu perakende, sağlık ve üretim uygulamaları için tercih edilebilir.
Metal yüzeylerde varlık etiketleme veya sıvı dolu kaplar için Silverline metal üzeri etiketler gibi özel etiketleri önerebiliriz. Bunlar özellikle üretim araç ve parçalarının veya kimyasal varillerin yanı sıra oksijen kutuları, tekerlekli sandalyeler, serum pompaları ve daha fazlası gibi sağlık malzemelerinin izlenmesi için faydalıdır. Mobil bilgisayarlara, yazıcılara, antenlere ve altyapı bileşenlerine kolayca yapıştırılabildikleri için metal üzeri etiketler BT envanter yönetimi için de en iyisidir.
İşiniz için hangi RFID etiketinin en iyi seçenek olduğundan emin değil misiniz? Kişiselleştirilmiş bir analiz için bir Mobisis RFID uzmanıyla iletişime geçin.
Mobisis Teknoloji olarak, müşterilerimizin RFID çözümlerine yaptıkları yatırım getirisini en üst düzeye çıkarmak için en yeni teknolojileri yakından takip ediyor ve bu teknolojileri rekabetçi fiyatlarla piyasaya sunuyoruz.