Barkod Hakkında Her Şey
Barkod ve barkod okuyucular günlük hayatımızda bir çok alanda ve yüksek performans gerektiren bir çok iş akışında işlerimizin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Barkod Okuma sistemleri sağlık, eğitim, imalat, seyahat, perakende, market ve devlet kurumlarına kadar sayısız sektörde önemli bir rol oynamaktadır. Barkodlar, milyonlarca ürün hakkındaki bilgilerin takip edilmesi ve saklanması için önemli bir yöntem sunarak şirketlerin işlerini daha verimli hale getirdi. Peki barkodlar nasıl ortaya çıktı ve zaman içinde nasıl değişti? Gelin birlikte barkod teknolojisine daha yakından bakalım.
Barkodun Tarihçesi
Ürünleri ve bilgileri tanımlamak için barkodların kullanılması, iki mucidin (Norman Joseph Woodland ve Bernard Silver) verileri kodlamak için optik desenleri kullanma yönteminin patentini aldığı 1940’lara kadar uzanır. Barkodun icadının hikayesini okumak için tıklayın.
Dünyanın en çok okunan internet ansiklopedisi Wikipedia’ya göre barkod;
çubuk kod ya da çizgi im, verilerin görsel özellikli makinelerin okuyabilmesi için çeşitli kodlama yöntemleriyle sunulmasıdır.
Ancak lazer tarayıcıların ve standartlaştırılmış formatların geliştirilmesi sayesinde barkodların ticari olarak uygulanabilir hale gelmesi ancak 1970’li yıllarda mümkün oldu.
Barkodla taranan ilk ürün, 1974 yılında Ohio’da bir süpermarkette satılan bir paket Wrigley’s sakızıydı . O zamandan beri Her gün 5 milyarın üzerinde barkod taranıyor ve bu durum, tarayıcıları daha hızlı, daha doğru ve yerel marketteki kasa kuyruğundan çok daha ileri gidebilmeye teşvik eden otomatik tanımlama ve veri yakalama (AIDC veya OTVT) yöntemlerinin ortaya çıkmasına neden oldu.
1. Barkod okuyucu nedir?
Barkod okuyucular sadece barkodun görüntüsünü yakalamak için değil, aynı zamanda bilginin kodunu çözmek ve bu veriyi bilgisayara aktarmak için de özel olarak tasarlanmış araçlardır. Bu iletim, tarayıcının modeline bağlı olarak kablolu veya kablosuz bağlantılar aracılığıyla gönderilir.
Başka bir deyişle, barkod okuyucu, tıpkı klavyeyle yaptığınız gibi, ancak çok daha hızlı bir şekilde veri girer. Tarayıcı, insan hatasına yer bırakabilecek numarayı yazmak yerine, yalnızca bir veritabanına veya iş uygulamanıza bilgi ekler.
2. 1D ve 2D barkod arasındaki fark nedir?
Çoğu kişi barkodları düşündüğünde, tüketici ürünlerinde her yerde görüldüğü gibi, değişken genişlikte çizgilerden ve soldan sağa yayılan boşluklardan oluşan yatay bir doğrusal kod hayal ederler. Bu 1D (tek boyutlu) bir barkoddur. Her iki ucunda yazdırılmamış alanlarla (“sessiz bölge”) sınırlanan bu çizgi ve boşluk grubu, tarayıcının okuyacağı bilgiyi temsil eder.
En tanınabilir 1D barkod, 12 haneli UPC numarasıdır. İlk altı rakam üreticinin kimlik numarasıdır, sonraki beş rakam öğenin numarasını temsil eder ve son numara, tarayıcının kodun doğru okunup okunmadığını belirlemesine yardımcı olmak için kullanılan kontrol basamağı olarak adlandırılır.
Tek bir 1D barkod satırı genellikle 8-25 karakter arasında metin bilgisi içerir. Birden çok çubuk ve boşluk katmanı gördüğünüzde buna yığınlama adı verilir ve bu, kullanıcının 25 karakterin ötesine geçmesine olanak tanır. Birçok işletme, barkodu saygın ve yazdırılabilir bir boyutta tutan 8-15 karakter kullanmaya karar verdi.
Yatay olarak okunan 1D barkoddan farklı olarak, kare veya dikdörtgene benzeyen 2D (iki boyutlu) barkod, bilgileri hem yatay hem de dikey olarak saklar, dolayısıyla iki boyutlu olarak okunur (INTSERT IMAGE). 2D kod, verileri kodlamak için kare, altıgen, nokta ve diğer şekillerden oluşan desenler kullanır. Bu, barkod tarafından temsil edilebilecek bilgi miktarını önemli ölçüde artırır: Bu küçük şekil, fiziksel olarak daha küçük görünmesine rağmen 4.000’den fazla karakter ve 7.000 rakamı tutabilir. 2D barkoda örnek olarak QR veya Veri Matrisi kodu verilebilir. 2D barkodlar, küçük boyutta basıldığında veya ürüne kazındığında okunaklı kalır. 2D barkodlar, fazla veri ve hata düzeltme teknolojisi sayesinde, hafif hasar görmüş olsalar bile her açıdan neredeyse %100 okuma oranına sahiptir.
2D barkod, alfasayısal bilgilerin yanı sıra görüntüleri, web sitesi adreslerini, sesi ve diğer ikili veri türlerini de kodlar. Bir veritabanına bağlı olsanız da olmasanız da bilgileri kullanabilirsiniz.
Barkodun Evrimi
Barkodlar zaman içinde gelişti ve gelişti, pazarın değişen ihtiyaç ve taleplerine uyum sağladı. Örneğin son on yıldaki önemli barkod yeniliklerinden bazıları şunlardır:
- QR kod : QR kodları, geleneksel tek boyutlu barkodlardan daha fazla bilgi depolayabilen iki boyutlu barkodlardır (2D Barkod). Genellikle kare şekillidirler ve akıllı telefonlar ve diğer cihazlar tarafından da taranabilirler, bu da onları daha erişilebilir ve kullanışlı hale getirir. QR kodları ödeme, kimlik doğrulama, pazarlama ve sosyal medya gibi çeşitli amaçlar için kullanılır. 2014 yılında QR kodları Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından standartlaştırıldı ve bu da onların benimsenmesini ve popülerliğini artırdı. 2020’de QR kodları, COVID-19 salgını sırasında temas takibi ve sağlık taraması için temel araçlar haline geldi. Küresel QR kod ödeme pazarının büyüklüğü 2022’de 9,98 milyar dolar olarak gerçekleşti ve 2023’ten 2030’a kadar %16,9’luk bileşik yıllık büyüme oranıyla (CAGR) büyümesi bekleniyor.1
- Görünmez barkodlar : Görünmez barkodlar, insan gözünün göremediği ancak özel cihazlar veya yazılımlar tarafından algılanabilen barkodlardır. Genellikle ürünün veya ambalajın yüzeyine veya malzemesinin içine basılır veya gömülür. Sahteciliğe karşı koruma, kalite kontrol ve ürün kimlik doğrulaması için görünmez barkodlar kullanılmıştır.
- 2021 yılında , akıllı telefonlar ve kameralar tarafından taranabilen algılanamayan kodlar oluşturmak için dijital filigranlamayı kullanan Digimarc adlı bir şirket tarafından görünmez barkodlar tanıtıldı2 . Ayrıca doğrudan parça markalama (DPM), endüstrilerin ürünlerini markalama şeklini de etkilemiştir. Bu, sahteciliğe karşı koruma sağlar ve her yerde bulunan ve güvenli barkod benzeri tanımlayıcıların hasar görmesini veya manipülasyonunu önler.
- 2022’de MIT bilim insanları, çıplak gözle görülemeyen ancak akıllı telefonların kızılötesi özellikleriyle okunabilen nesnelere makine tarafından okunabilen etiketler yapıştırmak için bir yöntem geliştirdi.
Barkodun Geleceği
Barkodlar yalnızca basit ve pratik semboller değil, aynı zamanda endüstrinin ve yaşamın çeşitli yönlerini dönüştüren ve geliştiren dinamik ve yenilikçi bir AIDC (OTVT) teknolojisidir. Barkodlar, temas takibi, blockchain, akıllı giyim ve dijital filigranlama, değer ve verimlilik yaratma ve dijitalleşme çabalarını artırma gibi yeni ve çeşitli amaçlara uygulandı.
Mobisis Teknoloji Satış Direktörü Sevilay IŞIK, “Teknoloji dünyanın değişen ihtiyaçlarına ve zorluklarına yanıt verdikçe, barkodlar gelecekte de gelişmeye ve yeniliği güçlendirmeye devam edecek. Machine Vision gibi teknolojiler modern tedarik zinciri çağında merkezde yer almaya başladıkça, barkodların yarattığı işlevsellik ve teknoloji üzerine inşa edilecek.” dedi.
Barkod okuma ve kod çözme gerçekleştiren yazılım geliştirme kitleri (SDK’ler), hızı, aralığı ve doğruluğu artırmaya yardımcı olur ve işletmelerin barkod taramanın ötesine geçmesine yardımcı olabilir. Artırılmış gerçeklik uygulamalarında, SDK özellikli cihazlar, çalışanların depo ortamındaki stoklanmış ürünleri daha hızlı ve daha doğru bir şekilde bulmasına yardımcı olarak, daha hızlı sipariş tamamlama süreleri ve daha yüksek üretkenlik sağlar. Bir görüntüdeki verilerin düzenlenebilir metne dönüştürüldüğü optik karakter tanıma durumlarında, makine görüşü daha doğru, daha hızlı ve uzun manuel veri girişine gerek kalmadan oluşturulmasına yardımcı olacaktır.
Işık, “Artık üreticilerimiz barkod okuma teknolojilerinin yanısıra makine öğrenimine de büyük önem veriyor” dedi. “Algoritmalarını ve barkodların yerleştirildiği nesneleri doğru şekilde tespit etme yeteneğini geliştirmek için makine öğrenimi yazılımları geliştirmeye devam ediliyor. Bu da envanter operasyonlarını yönetmek veya ödeme noktasında sıra beklemek gibi şeyleri çok daha verimli, hızlı, hatasız ve basit hale getirecek.”
Sonuç
Bir paket sakızın arkasındaki mütevazi başlangıçtan, makine öğrenimi ve artırılmış gerçeklik ile ilerleyerek şekillenmeye devam eden barkod, üretim ve tedarik zincirindeki işletmeler ile nihai tüketici arasında önemli bir “köprü” olmayı başarmış gibi gözüküyor.