AGV (Automated Guided Vehicle) – Otomatik Yönlendirmeli Araçlar
- AGV Otomatik Yönlendirmeli Araç Nedir?
- Otomatik Yönlendirmeli Araçların Avantajları nelerdir?
- AGV Çeşitleri Nelerdir?
- AGV’ler nerede ve nasıl kullanılır?
- AGV’ler dış mekanlarda kullanılabilir mi?
AGV (Automated Guided Vehicle) – Otomatik Yönlendirmeli Araçlar hakkında merak edilen her şey yazımızda.
AGV Nedir?
Otomatik yönlendirmeli araçlar (AGV) üretim, depo veya lojistik sektöründe faaliyet gösteren tesislerde malzeme taşımak için programlanmış sürücüsüz, mobil araçlardır. AGV’ler ağır ve geometrik olarak taşınması zor yüklerin hassas ve verimli bir şekilde transferi için yenilikçi bir çözümdür. İhtiyacınıza yönelik özel tasarımlarıyla ergonomik, ekonomik ve gerekli güvenlik donanımına sahip endüstriyel malzeme taşıma araçları yani AGV’ler, herhangi bir operatör müdahalesi olmadan istasyonlar arasında yük taşıyabilir, komut almak ve rapor göndermek için 3. taraf yazılımlarla iletişim kurabilirler.
İç veya dış ortamlar fark etmeksizin ister küçük bileşenleri ister büyük ekipmanları taşıyor olun, AGV’lerimiz çeşitli boyutlardaki yükleri taşıma esnekliği sunarak malzeme taşıma süreçlerinizi güçlendirir.
Örneğin; Dış alan AGV’si, farklı hava ve zemin koşullarında, 8 ton ağırlığa kadar olan römorkları çekme gücüne sahip olmasının yanı sıra yüksek teknolojili güvenlik sistemlerine de sahiptir. Dış alan AGV’lerimizde dış mekanlar için özel olarak üretilmiş güvenlik tipi lazer alan tarayıcılar kullanılmaktadır. Bu alan tarayıcılar sayesinde AGV, 10 mm/saat yağmur, 3 mm/saat kar yağışı ve 50 m görüş uzaklığına kadar olan sisli havalarda dahi sorunsuz bir şekilde çalışabilmektedir.
Yüklerinizi konveyörler arasında taşımanız mı gerekiyor? Konveyörlerinizi bir AGV’ye bağlayın ve unutun!
Personel ihtiyacını azaltmak, işçilik maliyetini düşürmek ve depo verimliliğini arttırmak için birçok endüstride ve depo uygulamasında rahatlıkla kullanılabilirsiniz. Taşınan yük ile insan etkileşimini en aza indirgeyen AGV’ler, tesisinizdeki mal ve endüstriyel kazaların getirdiği hasarı önemli ölçüde azaltır.
Üretim tesislerinizde iç lojistik sürecinde kullanılan forkliftlerin gerçek zamanlı konum takip sistemleri (RTLS) ve nesnelerin interneti (IoT) çözümlemeleri yardımıyla canlı olarak takibini sağlayan Forklift Takip Sistemi sayesinde birden fazla fabrikada, forkliftlerin trafik ayak izi ve yoğunluk ısı haritası anlık olarak kayda alınarak; optimum forklift sayısını belirleme, trafik akışındaki sorunların gözlemlenerek giderilmesi gibi verimlilik odaklı kazanımlar elde edebilirsiniz.
AGV Enerji Sistemi
AGV’lerimiz ihtiyaç duyduğu enerjiyi üzerinde bulunan Lityum ION bataryalardan karşılamaktadır. Bu bataryalar yükleme boşaltma noktalarına yerleştirilmiş olan otomatik şarj istasyonları ile tekrar şarj edilmektedir. Şarj işlemi yükleme ve boşaltma operasyonları esnasında gerçekleştiğinden çoğu durumda ayrıca bir şarj süresine ihtiyaç duyulmamakta, çalışma süresi kaybı yaşanmamaktadır.
AGV Arıza Takibi
Outdoor AGV’ler, genellikle binaların dışında, operatörlerden uzak noktalarda çalıştığından herhangi bir nedenle çalışmayı durdurduğunda, bunun kısa sürede fark edilip müdahale edilmesi diğer iç mekan AGV’lerine göre daha zor olabilmektedir. Bu sebeple istenmeyen durumları ilgili personeli anında bildirmek ve hızlı bir şekilde olaya müdahale edilmesini sağlamak amacıyla çeşitli yazılım ve Android tabanlı uygulamalar geliştirilmiştir.
Uygulamalar; görevli personelin cep telefonuna, tablet veya bilgisayarlarına yüklenebilmektedir. Örneğin; motor arızası durumunda bakım ekibine, aküde yüksek sıcaklık algılandığında itfaiye personeline, beklenen süre içinde görev girilmediğinde hat yanı operatörlerine bildirimlerde bulunulabilir. Olaya müdahale eden ilgili personel bildirimi kapattığında diğer tüm personelin ekranından da ilgili bildirim kaldırılmış olur. Tüm bildirimler ve duruş süreleri nedenleri ile birlikte veri tabanına kaydedilerek hem duruş süreleri minimuma indirilmiş hem de ekipman verimliliği daha net bir şekilde hesaplanmış olur.
AGV’lerimiz esnek yapıları sayesinde hemen hemen her depo operasyonuna kolayca uyarlanabilirler. İhtiyaç halinde, operatörler istasyonların yanında bulunan paneller ile AGV’leri çağırabilir.Kablosuz modüller ve merkezi kontrol yazılımı sayesinde, merkezi olarak da yönlendirilebilirler.
Çekici AGV
Çekici özellikli AGV, tesis içi malzeme taşımak için kolay ve ekonomik bir çözümdür. Taşınması gereken yükler, şekil veya boyutlarından bağımsız olarak Çekici AGV arkasına bağlanan römorklar üzerinde kolayca taşınabilmektedir. Yük, standart sisteme opsiyon olarak sunulan mekanizmalar sayesinde çekici AGV’ye otomatik olarak da bağlanabilir.
Konveyörlü AGV
Konveyörlü AGV’ler işletmenizdeki iki farklı konveyör hattını birbirine bağlamak için kullanılan bir AGV çeşididir. Bu AGV’nin üzerinde bir konveyör bulunur ve yük otomatik olarak AGV’den konveyöre ya da konveyörden AGV’ye taşınır. Konveyör ve AGV arasındaki iletişim özel olarak tasarlanmış bir yazılım ile sağlanır. Manuel işlemlerin mümkün olduğunca ortadan kaldırılması gereken depolarda paletlenmiş ürünler veya kutular için mükemmel bir çözümdür.
Pin Kilitli AGV
Pin Kilitli AGV’ler, depolardaki yükleme ve boşaltma işlemlerinin verimliliğini artırmak için ideal bir çözümdür. Pin kilitli AGV’ler yükleri tekerlekli platformlar üzerinde taşıdığı için ilave konveyör gibi ek depo otomasyon sistemlerine ihtiyaç duymazlar. Operatörler, arabaları kendiliğinden iş istasyonlarına kolayca çekebilir. Arabaların takma / çıkarma işlemleri tamamen otomatik olarak gerçekleşir.
Forklift AGV
Forklift tipi AGV ile paletli ürünler 1 metre yüksekliğe kadar kaldırılabilir. Bu AGV sayesinde paletler, herhangi bir konveyör sistemi ya da yükleme/boşaltma istasyonunu olmaksızın minimum ek gereksinim ve maksimum verim ile taşınır.
AGV Yönlendirme Çeşitleri
AGV’lerimizle birlikte kullanabileceğiniz Lazer Navigasyon, Doğal Navigasyon ve Manyetik Navigasyon olmak üzere 3 farklı tipte navigasyon bulunmaktadır: lazer, doğal ve manyetik. Doğal Navigasyon en esnek, fakat aynı zamanda en pahalı olanı doğal tiptir. Bu tip navigasyondaki sistem herhangi bir donanım kurulumuna ihtiyaç duymaz, AGV’ler çevredeki bölgeyi haritalayarak tesis çevresinde dolaşır. Lazer tipi navigasyon, AGV’nin depo içinde hareketi için ekonomik yöntemlerinden biridir, ancak yine de bazı sistemsel donanımlar gerektirir. Lazer sistemli navigasyonda bakım gereksinimleri minimum düzeydedir ve altyapı maliyeti çok düşüktür. Yatırım maliyetinin daha önemli olduğu projelerde ise manyetik şeritli navigasyon sistemini önermekteyiz.
Lazer Navigasyonlu AGV
Lazer navigasyonlu AGV’ler, entegre lazer sensörler ile depo içine monte edilmiş reflektörleri takip ederek rotalarını belirleyebilirler.
Doğal Navigasyonlu AGV
Doğal navigasyonlu AGV’ler, entegre alan tarayıcılar ve mesafe sensörleri sayesinde bulundukları bölgenin haritasını çıkartıp gerçek harita ile karşılaştırarak rotalarını tayin ederler.
Manyetik Şerit Navigasyonlu AGV
Manyetik şerit navigasyonlu AGV’ler, zemine uygulanan manyetik şeritleri takip ederek rotalarını tayin ederler.
MOBİSİS TECRÜBESİNDEN FAYDALANIN!
- Her otomasyon gereksinimi için standart ve ölçeklenebilir.
- Yatırım getirisini dikkate alan uygun fiyatlama.
- Farklı otomasyon düzeyleri için, süreçleriniz tarafınızdan belirlenir.
Mobisis Teknoloji, Türkiye genelinde çok çeşitli depo ve üretim tesisi için geliştirdiği AGV projeleri sayesinde her tesisin kendisine özgü ve benzersiz operasyonel gereksinimine karşılık uygun çözümler sunmaktadır.
Uzmanlarımız, doğru otomasyon seviyesini bulmak ve süreçlerinizi sistematik olarak geliştirmek için sizinle yakın işbirliği içinde çalışır.